Een goede klik met je coach is ontzettend belangrijk. Dus stel ik me graag aan je voor. Soms is het nog wat onwennig jezelf voorstellen zonder direct te vervallen in een omschrijving wat voor werk je doet. We zíjn immers vaak ons werk, denken we. Gelukkig zijn we veel meer dan dat. Dus hier een poging, hoewel ook ik nog altijd ontdek en leer. De kern: als persoon beweeg ik tussen de polariteiten van rustig en ondernemend, serieus en vrolijk, warm en analytisch, zorgvuldig en flexibel, bescheiden en autonoom.
Na 25 jaar werken in de culturele sector, een periode van uitval door zowel burn-out als bore-out, ben ik opnieuw gaan studeren en ben omgeschoold tot stress en burn-out coach. Leergierigheid en een gevoel van urgentie zijn de brandstof om me voortdurend te blijven verdiepen, zodat ik als coach en ervaringsdeskundige anderen kan ondersteunen in een proces naar herstel en hervonden plezier en bevlogenheid in werk. Dat maakt werken als coach betekenisvol voor mij.
Betekenisvol werk gaat over thema’s die je raken. Dat triggerde bij mij een interesse voor kantelpunten. Een kenmerk voor systemen is dat ieder systeem een kantelpunt heeft. Wordt het kantelpunt bereikt, dan valt het systeem om en duurt, door de opgebouwde herstelschuld, het herstel onevenredig lang. Dit werkt zo bij het stresssysteem van mensen en bij het ecosysteem waarin we leven.
We zijn onderdeel van een ingenieus ecosysteem en dragen bij aan alle sociale en biologische relaties daarin. David Attenborough zegt in zijn witness statement in A Life on Our Planet: “If we take care of nature, nature will take care of us”. Het zou een mooie wederkerige relatie kunnen zijn. Maar als het niet goed met onszelf gaat, heeft dat een effect op onze relatie met dit systeem. Door een verlies van connectie met onszelf, werk, anderen en de natuur worden onze interacties daarmee vaak ook minder ‘gezond’. Bij een burn-out is er vaak sprake van dit verlies van verbinding. Door in de eerste plaats de verbinding met jezelf te herstellen, kun je weer ruimte creëren voor zorg voor anderen en je natuurlijke leefomgeving. En dan kun je ontdekken hoe die omgeving ook weer voor jou kan gaan zorgen.
Zou kennis van de helende werking van de natuur op onze gezondheid tot een grotere betrokkenheid en gevoel van verantwoordelijkheid richting het gehele ecosysteem kunnen leiden? En draagt het besef dat wij ‘menselijke dieren’ zijn met een biologie die niet zo anders is dan die van dieren – van zoogdieren tot vissen – ook tot een sterker gevoel van connectie met en verantwoordelijkheid voor het grotere ecologische geheel? Het zijn deze vragen die voor mij een diepere betekenis geven aan mijn werk.
Gelukkig wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de helende werking van de natuur op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dit leidt tot eerste stappen richting het vergroenen van steden, scholen en schoolpleinen, ziekenhuizen, ‘outdoor’ therapievormen, wandel-en natuurcoaching, dagbesteding in de natuur, het ontstaan van groene woongemeenschappen, het laten verwilderen van land en tuinen voor herstel van biodiversiteit en een meer natuurlijke balans. Natuur op recept: het wordt steeds meer gangbaar in de reguliere gezondheidzorg. Zo is in Canada gratis toegang tot de natuurparken onderdeel van het gezondheidsbeleid en zijn er ook in Nederland verschillende initiatieven zoals het project ‘de Groene GGZ’.
- Europees Instituut de Baak, post-HBO specialisatie Dynamisch coachen bij Stress en Burn-out (St!R en NOBCO erkend)
- Europees Instituut de Baak, post-HBO opleiding Coach Practitioner (EQA, NOBCO erkend)
- Balansanté, basisopleiding Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) trainer (CRKBO geregisteerd)
- NCOI, HBO–module Arbeids- en Gezondheidspsychologie
- Korthagen opleidingen, basiscursus Krachtgericht coachen
Sinds 2021 ben ik werkzaam als coach en begeleid, veelal in opdracht van het UWV, mensen in re-integratietrajecten met een WIA-, ZW of WW-uitkering.